Restaurace a bary musí od čtvrtka zavírat ve 22:00

foto Ilustrační foto - Obsluha jedné z restaurací v centru Brna nese 11. května 2020 pivo zákazníkům na zahrádce. Po přestávce vynucené šířením nového typu koronaviru mohly restaurace a kavárny otevřít své předzahrádky, za další dva týdny otevřou i vnitřní prostory.

Praha - Restaurace a bary budou muset od čtvrtka své prostory zavírat ve 22:00, v platnosti má být opatření dva týdny. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) potvrdil už v úterý avizované omezení, podrobnosti zveřejnil na webu ministerstva. Pod vlivem alkoholu v restauracích a barech jsou lidé více v kontaktu a nedodržují rozestupy, řekl. Ministr avizoval, že další opatření se budou týkat kadeřnictví a holičství. Zveřejněný dokument ale pro ně žádné nové povinnosti nezavádí. Renata Povolná z tiskového oddělení ministerstva to na dotaz ČTK potvrdila.

"Vidíme nárůst případů a ve srovnání s jednotlivými zeměmi v Evropě je zcela zřejmé, že naše data nejsou vůbec uspokojivá. Můžeme se bohužel porovnávat se zeměmi, kde je vývoj onemocnění poměrně alarmující," odůvodnil sérii dalších opatření Prymula.

V rádiu Frekvence 1 Prymula večer řekl, že restaurace budou moci po uzavření ve 22:00 prodávat jídlo přes okénko. "Bude jasně specifikováno, že lidé, kteří si koupí jak alkohol nebo libovolnou potravinu, by měli dodržovat vzdálenost dvou metrů, pokud to nejsou rodinní příslušníci," uvedl ministr.

Ministerstvo v tiskové zprávě uvedlo, že nadále může být v provozovně stravování jen tolik lidí, kolik má míst k sezení. Mezi zákazníky musí být odstup nejméně 1,5 metru, pokud nesedí u jednoho stolu. Dvoumetrové rozestupy musí dodržovat i v případě objednávky či konzumace jídla s sebou. Výjimku mají členové jedné domácnosti.

Další opatření se podle Prymulova odpoledního vyjádření měla týkat provozoven služeb, jako jsou holičství a kadeřnictví. "Jsou to opatření, která říkají, že tam musí probíhat dezinfekce. A že tam musí být dezinfekce k dispozici," uvedl Prymula na tiskové konferenci. Lidé s příznaky by tam neměli chodit a jejich provozovatelé s příznaky pracovat. "Jsou tam popsaná i pravidla z hlediska distance," dodal.

Odstavec týkající se provozoven kadeřnictví v mimořádném opatření je ale už od 1. července, kdy byla zrušena povinnost nosit štíty, stejný. Povinnost pravidelné dezinfekce a zákaz vstupu do provozovny pro lidi s příznaky nebo teplotou nad 37 stupňů už obsahuje.

Od minulého pátku nesmějí restaurace a bary vpustit do svých prostor více lidí, než kolik mají míst k sezení. Od soboty musejí mít zavřeno mezi půlnocí a 06:00. Zkušenosti ze zahraničí i z Česka podle dřívějších vyjádření ministerstva ukázaly, že bary se často staly ohnisky nákazy, odkud se dál šířila.

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už dříve novinářům řekl, že podle zákona nejde omezit jen provoz barů a bezpečnější restaurace nechat otevřené. Zákon o ochraně veřejného zdraví sice podle něj ministerstvu umožňuje mimořádná opatření vydávat, bary, hospody bez jídla i restaurace zná ovšem jenom jako zařízení stravovacích služeb. Ta definuje jako místa, kde jsou podávané pokrmy, mezi které se počítají i nápoje.

Zavírání restaurací ve 22:00 avizoval Prymula už ve svém úvodním projevu po nástupu do funkce ministra v úterý ráno. S omezením otevírací doby restaurací nesouhlasí Asociace hotelů a restaurací ČR, nicméně je to podle ní lepší než zavřít restaurace úplně jako na jaře.

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2021 ČTK

Reklama

7°C

Dnes je neděle 28. února 2021

Očekáváme v 19:00 4°C

Celá předpověď