Gynekolog: Jogurt na mykózu nepoužívejte

foto Doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc.

O mykózách, papilomavirech a dalších gynekologických problémech se čtenářkami Českých novin rozmlouval ženský lékař Vít Unzeitig.

Taťána, Příbram: Po porodu 1 rok 40letá žena s nasazenou antikoncepcí krvácí i mimo cyklus? Pomůže změna antikoncepce?
Odpověď: Dobrý den, především je třeba vyloučit jinou a závažnější příčinu krvácení. Potom teprve je na řadě změna antikoncepce. Vít Unzeitig

Peťule: Na gynekologii při běžné preventivní prohlídce, měl by mi gynekolog vyšetřit i prsa? A pokud má v ordinaci svůj ultrazvuk a já si nejsem jistá, můžu po něm chtít, aby jej použil?
Odpověď: Od nového dispenzárního řádu již nebude prohlídka prsů ženy součástí preventivní prohlídky u gynekologa. Je to proto, že velké nádory žena najde sama a ty malé musí při pravidelných samovyšetřeních svých prsů objevit taky. Každý prs je jinak tvarován a gynekolog nepozná, zda se jedná o mléčnou žlázu nebo nějaký nový útvar. který v prsu před 2 měsíci nebyl. A UZ u gynekologa není možno použít k vyšetření prsů - na to je třeba jiná sonda a jiná odbornost - radiodiagnostik. Vít Unzeitig

Jaruna: Co říkáte očkování proti rakovině děložního čípku u chlapců, než začnou pohlavně žít, aby virus nepřenášeli? Vím, že se očkování netýká pouze dívek. V kolika letech doporučujete očkování pro obě pohlaví od - do? Nebo nejste zastáncem? Díky za odpověď!
Odpověď: Dobrý den.Jsem zastáncem očkování, ale očkuji pouze kvadrivalentní vakcínu. Mám naočkovaného syna, dceru i snachu... Věk není rozhodující, nejlépe je však očkovat před začátkem pohlavního styku a v době, kdy v těle není přítomna klinická infekce papilomaviry. Vít Unzeitig

Simka, L. Praha: Jak se nejlépe ochránit před nákazou v akvaparcích a bazénech? Jsou nějaké "preventivní" přípravky?
Odpověď: Dobrý den, chlorovaná voda poševnímu prostředí značně škodí. Proto u žen s potížemi po koupání doporučujeme plavání se zavedenými tampóny. Ty je třeba zavést ještě před vstupem do vody a použít buďto tampony odpuzující vodu nebo tampony obsahující probiotika - po jejich zavedení se tělesnou teplotou začnou uvolňovat miliardy živých a funkčních mléčných bakterií, které pochvě pomohou nežádoucí účinku chlorované vody zvládnout. Takový tampon může být zaveden v pochvě i několik hodin. Vít Unzeitig

Sandra, Vysoké Mýto: Vaginální mykózu řeším roky. Je vůbec možné se jí zbavit jednou pro vždy? Už si připadám jak v začarovaném kruhu ...
Odpověď: Dobrý den, je to skutečně problém - stále řešíme až důsledek infekce a neumíme jí dobře předcházet... Ale není třeba truchlit, dlouhodobé podávání přípravků obsahujících antigeny nejčastějších kvasinek vyvolávajících poševní mykózy ukázalo, že i ženy s chronickými potížemi postižené několikrát do roka mají šanci.... Užívání funguje jako vakcinace - do těla dostanete látky, které vyvolají tvorbu protilátek a tělo se tak dokáže nové infekci lépe bránit. Vít Unzeitig

Jana Vyskočilová: Objevila jsem inzerát na tampóny s nějakými probiotiky. Není lepší používat normální tampóny a probiotika polykat třeba ve formně kapsliček?
Odpověď: Dobrý den, váš dotaz dostávám poměrně často. Probiotika polknutá v tabletách se do pochvy dostávají poměrně pozdě a v omezeném množství - jenom asi 15 % bakterií se k pochvě dostane a to je celkem málo. Navíc střevní probiotika nejsou úplně shodná s těmi, která jsou potřebná v pochvě! Pochva totiž potřebuje takové mléčné bakterie, které umí rozkládat cukr na kyselinu mléčnou a současně umí tvořit peroxid vodíku, který brání cizím bakteriím v rozvoji infekce. A právě taková probiotika jsou v poševních tamponech, které zmiňujete. Navíc jejich použití v době menses je ideální - přesně v této době je pochva nejvíce oslabena a hrozí rozvoj infekce a uvolněná probiotika jí pomáhají se chránit. Takže - efekt polykaných probiotik na pochvu je poměrně slabý a nedostatečný - málo bakterií, ne zcela správné časování a ne ty správné druhy! Vít Unzeitig

Darina K.: V poslední době se vyskytlo několik případů šoku po tampónech. Mám je vůbec používat?
Odpověď: Dobrý den, syndrom toxického šoku se vyskytuje v populaci poměrně vzácně a nesprávné používání tamponů může u některých disponovaných jedinců vyvolat potíže. ALE - toto onemocnění se vyskytuje i u žen užívajících pouze vložky, takže svádět jej jenom na tampony nejde! 90 % naší populace má v dospělém věku proti bakteriím vyvolávajícím tyto potíže plnou imunitu s vytvořenými protilátkami - lze tedy předpokládat, že ohroženi jsou lidé, kterým se protilátky správně netvoří. Budete-li tampony užívat podle návodu, není třeba se obávat. Vít Unzeitig

Irena, Prostějov: Poctivě užívám tabletky od gynekologa, a přesto mám po dalším cyklu zase potíže. Mohlo by to být tou imunitou?
Odpověď: Dobrý den, moc nerozumím tomu, jaké tablety užíváte. Prosím, upřesněte svůj dotaz.Vít Unzeitig

Mirka: Dobré ráno pane doktore, matčina kamarádka říká, že na mykózu pomáhá i bílý jogur. Je to pravda? Může se partner nakazit mykózou při pohlavním styku? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, bílý jogurt jsme dlouho používali také.... dnes už jsou lepší možností, tak jsme od toho ustoupili. Většina jogurtů totiž nemá živé kultury laktobacilů a navíc je jejich složení vyhovující pro trávící trakt, ale ne tak pro poševní prostředí. V pochvě potřebujete mléčné bakterie tvořící peroxid vodíku a to jogurty moc neumí... Ještě jsem zapomněl na toho partnera... Nakazit se může kontaktem s kvasinkami, ale nejedná se o klasické sexuálně přenášené onemocnění jako u kapavky. Další případní partneři se již nenakazí.... Léčit mužského v naprosté většině případů ani není třeba - maximálně si dva dny na červený flíček na penisu nanesou mastičku...Vít Unzeitig

Lenka: Dobrý den, je mi 18 let a mykozami trpim už tři roky, přečetla jsem spouty článků co proti ní dělat, přestala jsem jist věci které tomu vadí, nechodím se koupat, mám speciální mýdlo.....ale mykozy se pořád vrací a lékařka mi stále předepisuje vaginální čípky, není ale něco co by mně toho zbavilo na vždy??? hrozne mi to znepříjemňuje život a to nejen sexuální. přitele mám po celou tu dobu a on byl na vysetreni a z jeho strany to rozhodne neni. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,je vás více s podobnými problémy... Opravdu v mnoha případech nevíme, jak poradit a co dělat. Poslední výzkumy ukazují, že příčina není tak úplně v kvasinkách - v pochvě se v naprosté většině případů vyskytují stále ty stejné a dokonce i u opakovaných potíží se nejedná o nové kvasinky, ale o ty původní, které jsou stále někde v těle přítomny. Někteří lidé se jim umí bránit a i když je mají na kůži nebo v pochvě, jako infekce se neprojeví. U jiných však taková odolnost chybí... a tam se právě výzkumy zaměřují. Cílem je zlepšit obranyschopnost lidského těla...Vít Unzeitig

Hana: Dobrý den, je mi 52 let a chodím na pravidelné gyn. prohlídky, které jsou vždy v pořádku. Přibližně asi 5 let mě trápí čichový "vjem" v mé pochvě. Celé roky jsem tento problém neměla, ale nyní je mi to velice nepříjemné. Gynekologovi jsem to řekla, ale ten mi sdělil, že je vše v pořádku. Je to věkem nebo léky, kterých musím denně užívat mnoho ? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,pravděpodobně se u vás jedná o poševní dysmikrobii zvanou bakteriální vaginóza. Toto onemocnění je způsobeno přemnoženými bakteriemi na úkor bakterií mléčných.... Nejedná se o zánět a kromě zápachu se projevuje i třeba vodnatým hojným výtokem. Není sexuálně přenášené... muže není třeba léčit. Prevencí onemocnění jsou funkční mléčné bakterie, které je třeba dlouhodobě do pochvy dodávat a pomoci jí překonat jejich nedostatek. Jenom mléčné bakterie tvořící peroxid vodíku však mohou pomoci... Jsou obsaženy třeba v poševních tabletách - z nich se uvolňují pod vlivem tělesné teploty a navíc tampony nasají onen nepříznivý výtok, kterého se tak elegantně postupně zbavujete...Ale definitivní diagnózu musí určit Váš ošetřující lékař. Vít Unzeitig

Lucie: Takže má ještě nějaký smysl nechat se očkovat v 33 letech, kdy už samozřejmě pohlavní styk provozuji? Ptám se, protože máme téměř všude v rodinné anamnéze rakovinu děložního čípku, a také rakovinu prsu. Díky.
Odpověď: Poraďte se se svým lékařem - očkování je vždy smysluplné, i když s věkem jeho efektivita mírně klesá na cca 70-75%. Před očkováním je vhodné podrobné vyšetření děložního čípku... váš lékař si jistě poradí. Ale je třeba aplikovat kvadrivalentní vakcínu, bivalentní nemá potřebné studie. Vít Unzeitig

Naďa: Vážený pane doktore,včera jsem dostala výsledky triple testu a všechny hodnoty mám prý o něco vyšší než je normál. MS-AFP: 19,89,iu/mL ; 0,58 MoM, uE3:2,76 nmol/L ; 0,85 MoM, Total hCG - 53115 iu/L ; 1,68 MoM. Riziko M.Down uvádějí 1 z 140 (v termínu). Je mi 31 let, odběr byl proveden v 16+0tt. Prosím, dokážete mi říci jak moc špatné ty výsledky jsou a zda je opravdu nutné podstoupit amniocentézu? Není riskantnější ten odběr než samotné riziko Downa? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, výsledky jsou nepřímé a nelze se na ně příliš spoléhat... spíše informují o možném vyšším riziku než o vlastním onemocnění dítěte. Amniocentézu rozhodně doporučuji - jenom tak zjistíte pravdu a přestanete se po celé těhotenství stresovat. Komplikací je méně než 0,5%! Hodně štěstí. Vít Unzeitig

Adéla T., Brno: Od puberty mám problémy, kdykoliv se vykoupu v nějakém veřejném bazénu. Rybníky ani moře mi problémy nedělají. Myslíte, že mi vadí bazénová chemie? Někdy jsem zkoušela tampón, ale v bazénu ani ten nepomohl. Může mě ochránit nějaká preventivní tabletka nebo třeba krém?
Odpověď: Dobrý den, preventivní tableta skutečně není a voňavým krémů v pochvě a jejím okolí je třeba se vyhnout! Užila-li jste nenormální tampon, potom mohlo jít o tyto možné chyby: malá velikost, zaveden špatně (musí být zcela schován v pochvě a nevykukovat! - navíc by neměl vůbec tlačit) nebo tampon s malou sací schopností. Zkuste buď tampony určené přímo ke koupání nebo tampony probiotické - uvolňují potřebné mléčné bakterie a tím pomáhají pochvě s nastolením správné rovnováhy při koupání i po koupání. Vít Unzeitig

Jarka z Prahy 10: Dobrý den,jste zastánce názoru, že by žena před plánovaným otěhotněním měla vysadit antikoncepci dříve a tzv. čistit nejprve organizmus? A pokud ano, jak dlouho doporučujete?
Odpověď: Dobrý den, čištění organismu je nesmysl! Co chcete čistit, když hormony z pilek vyčuráte během několika dnů a navíc- ani selhání antikoncepce již není důvodem k přerušení těhotenství z genetické indikace. Věřte mi, jsou to nesmysly! Vít Unzeitig

Valérie P.: Dobrý den, pane docente, je normální u 40-leté ženy menstruace trvající 8 dní? Děkuji za odpověď!
Odpověď: Dobrý den, krvácení v délce 8 dnů je již hraniční a mělo by se zjistit, zda je nezpůsobuje nějaký jiný problém než vlastní menstruace. Ale rozhodnutí musí učinit Váš ošetřující lékař...Vít Unzeitig

Alice N., K.V.: Pane doktore a je možné během menzes otěhotnět?
Odpověď: Dobrý den, v medicíně není nic nemožné.... ale těhotenství v době menstruace je málo pravděpodobné. Daleko pravděpodobnější je rozvoje nějakého zánětu nebo endometriózy - obojí většinou vede ke ztrátě plodnosti.... Vít Unzeitig

Lída K.: Když nastává ženě tak okolo 50 let menopauza, je zapotřebí mít nějakou hormonální léčbu, když se jinak cítí dobře?
Odpověď: Dobrý den, vyloučíme-li nemoci spojené s přechodem - např. osteoporózu - a žena se cítí dobře, není žádné hormonální léčby třeba. Vít Unzeitig

Paja, Přelouč: Co si myslíte o očkování proti rakovině děložního čípku?
Odpověď: Dobrý den, je to dobrá investice do vlastního zdraví nebo zdraví svého dítěte... Kvadrivalentní vakcínou mám naočkovanou celou rodinu a vím, že se nejedná jenom o rakovinu - té mohou předejít i poctivé a pravidelné preventivní prohlídky, ale především o prevenci rozvoje a přenosu mnoha nemocí, které mohou být i sexuálně přenášené.... Děti jsou mi vděčné, dostaly to před několika lety k Vánocům! Vít Unzeitig

Radka, Praha: Co si myslíte o porodech doma? V současnosti se o nich hodně mluví. Proč nejsou nemocnice více otevřené metodám přirozeného porodu?
Odpověď: Dobrý den, je to problém té či oné nemocnice... mám pocit, že v Čechách je porodnická škola hodně vázaná na lékaře, zatímco na Moravě vedou porody především porodní asistentky... Před 10 lety jsme porodní sály v Brně zcela otevřeli všem moderním metodám a nejde-li o ohrožení plodu nebo rodičky, respektujeme i porodní plány... Je to především o lidech a vůli vyjít vstříc. Myslím, že už je u nás dost pracovišť, která rodičky vyhledávají. I to je cesta, jak zjistit, kam k porodu.... Ale doma raději nezůstávejte - dělám porodnictví 30 let a nikdy bych si netroufl dopředu říct, jak bude porod probíhat. A taky vím, že když je zle, vteřiny a minuty utíkají daleko rychleji než normálně! Vít Unzeitig

Mamina, Nymburk: Dcera 18 let se léčí na endokrinologii (snížená funkce nadledvinek), bylo mi řečeno, že by si s otěhotněním měla pospíšit do 25let, jaký je Váš názor?
Odpověď: Promiňte, ale nemohu ordinovat po internetu. Každý takový případ je třeba posoudit individuálně na základě mnoha podrobných vyšetření a ty já nemám k dispozici. Děkuji za pochopení. Vít Unzeitig

Danilea: Dobrý den, chtěla bych se zeptat na cyklistiku a tzv. antibakteriální cyklovložky. Jaké jsou s nimi zkušenosti? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, teď už jenom čekám, zda se někde neobjeví protismykové prezervativy!! O antibakteriálních cyklovložkách skutečně nic nevím...Vít Unzeitig

David: Jak se projeví mykoza u muže?
Odpověď: Většinou den až dva dny po styku zjistí jistý pocit svědění nebo pálení na penisu... ale ani to není jisté, někdy se objeví jenom malý načervenalý flíček... Problém i bez léčení většinou do několika dnů sám vymizí a věc je vyřešena. Zdrojem kvasinek zatěžujících sexuální partnerku ale může být muž jenom zcela výjimečně! Vít Unzeitig

Nikola, Vsetín: Dobrý den, už několik let mám výtoky, jsou silné, trošku nažloutlé, musím kvůli tomu pravidelně používat intimky. Nic mě nebolí, nepálí, ani při pohlavním styku, není cítit. K gynekologovi, chodím pravidelně na preventivní prohlídky. Nikdy jsme nic nenašli, zkoušeli jsme i vyměnit hormonální antikoncepci. Manželovi zjistili přítomnost chlamydií, když též měl dlouhodobé výtoky. Dostali jsme antibiotika. Jemu výtoky ihned přestaly, ale u mě se nic nezměnilo. Jsem negativní na streptokoky i chlamydie. Je to normální, aby žena měla tak silné výtoky? Mám se obávat neplodnosti? Ještě nemám děti. Děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den, výtok u partnera byl skutečně zapříčiněn chlamydiovou infekcí,zatímco u vás výtok asi není infekční vůbec... Pochva musí být vlhká, jinak by nefungovala. A tak ne každý výtok je projevem zánětu nebo infekce. Jenom do pochvy stéká hodně sekretu (i z dělohy a děložního čípku) a pochva takové množství neumí vstřebat zpět přes poševní stěnu... Podobné je to i se slinami, někdo jich má nadbytek - tady ale pomůže plivnutí.... Vít Unzeitig

Kája: Dobry den, kdyz si vezmu v lete plavky, behem jednoho odpoledne mam problem s neprijemnym palenim a svedenim, které zmizi jen v pripade, ze si plavky několik dni na sebe nevezmu. Da se s tim něco udelat? Jedna se o mykozu, o ktere se zde pise? Diky za radu.
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně o mykózu jít může, i když vyloučit nelze ani alergickou reakci na umělá vlákna obsažená v tkaninách plavek.... Prosím, obraťte se při akutních potížích na svého ošetřujícího lékaře, který po vyšetření rozhodne, jak dál. Vít Unzeitig

Alena K.: Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak se taková nemoc pozná?Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, ptáte-li se na poševní mykózu, potom jí dominuje svědění v oblasti rodidel, výtok a někdy i potíže při močení. Ptáte-li se na něco jiného, dejte vědět. Ale až příště, prosím.

Pro dnešek se se všemi čtenářkami loučím, děkuji za dotazy i za důvěru a třeba zase někdy budeme mít příležitost si psát.... A hlavně, ať Vás už nic netrápí. Hodně štěstí! Vít Unzeitig

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2019 ČTK

Reklama

3°C

Dnes je středa 13. listopadu 2019

Očekáváme v 17:00 3°C

Celá předpověď