Firma Gastro Mach ukázala budoucnost vaření bez kuchyně a kuchaře

foto Vaření bez vybavené kuchyně jen s pomocí technologicky moderních a miniaturizovaných přístrojů, které by měl dokázat ovládat každý, představila 27. listopadu 2019 v Brně jesenická firma Gastro Mach. Na snímku je Lukáš Klapil u toustovače.

Brno - Vaření bez vybavené kuchyně jen s pomocí technologicky moderních a miniaturizovaných přístrojů, které by měl dokázat ovládat každý, dnes představila v Brně jesenická firma Gastro Mach. Jde o koncept nazvaný Bez kuchyně a má přinášet řešení jak různě velkým gastroprovozům, které nemohou sehnat kuchaře, tak těm, kterým se kuchař a kuchyně ekonomicky nevyplatí. Podle zakladatele start-upového projektu Jana Macha se jídlo dá připravit velmi rychle a zároveň z čerstvých surovin a ve vysoké kvalitě.

Fotogalerie

Podobným směrem se v gastronomii ubírají podle něj i další výrobci zařízení pro hotely či restaurace. "Ukázalo se to na posledním veletrhu v Miláně, kde jsme byli. Že je to cesta správným směrem, ukazuje zájem velkých hotelů či řetězců včetně například McDonald's. Mají sice podobné přístroje, ale násobně dražší a složitější," řekl Mach.

K dispozici má firma zatím pět zařízení. Nejmodernější je to, které pouze pomocí horké páry dokáže dělat snídaňové kaše, rizoto či míchaná vajíčka. Ta jsou hotová za 15 vteřin. "Pouze pomocí horké páry, není potřeba tuk. Jedná se o naše nejmenší zařízení na prostoru 30 krát 30 centimetrů. Ideální je postavit ho například vedle kávovaru," řekl Mach. Cena přístroje je 75.000 korun.

Kdyby si ho chtěl někdo pořídit domů, je podle něj lépe rok počkat na vývoj přístroje pro domácnost. Bude sice pomalejší, ale také levnější. "A možná nahradí i mikrovlnku, protože dokáže rychleji a šetrně nejen připravit jídlo, ale také ohřát," řekl Mach.

Firma vyvinula i automatický gril, do kterého se na jednom místě dá maso a za jednu až tři minuty je připravené. "Sám jsem byl překvapený, jak kvalitně je udělané," řekl Mach.

Možné je využít také automatickou fritézu typicky pro mražená a předsmažená jídla, jako jsou hranolky či kuřecí nugety. Dále funguje přístroj, který kombinuje horkovzdušnou fritézu a gril, a pak také konvektomat, ovšem jednodušší a menší, než jsou klasické.

"Nechceme tím připravit o práci kuchaře, kterých je stejně nedostatek. Chceme tím dát možnost provozům, kterým se kuchař nevyplatí, které chtějí dělat jídla třeba jen o víkendu, které nemají prostor na velkou kuchyň a které nemají peníze na vybavení kuchyně. Ta stojí i několik milionů, naše přístroje dohromady stovky tisíc korun," řekl Mach.

Přínosem je také jednoduchá obsluha, která pouze dodá přístroji suroviny a poté vytáhne hotové jídlo. Není také potřeba žádné složité vzduchotechniky pro odsávání par.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2019 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je neděle 8. prosince 2019

Očekáváme v 11:00 8°C

Celá předpověď