Experti OSN vyzvali ke změně využívání půdy i stravovacích návyků

foto Předseda IPCC He-song I (vpravo) a Elena Manaenková, náměstkyně generálního tajemníka Světové meteorologické organizace.

Ženeva/Praha - V boji proti globálnímu oteplování už nestačí jen omezit emise oxidu uhličitého produkovaného v energetice či dopravě, potřeba je také snížit emise skleníkových plynů, které produkuje člověk v zemědělství a při dalším využívání půdy. Vyplývá to ze zprávy panelu OSN pro změny klimatu, která byla zveřejněna v Ženevě. Vedle změn ve využívání půdy se v ní doporučuje také změna stravování, konkrétně snížení spotřeby masa.

Fotogalerie

Ve zprávě Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC), na níž se podílela stovka expertů z několika desítek zemí včetně České republiky, se také uvádí, že v následujících desetiletích se zvýší počet, intenzita i trvání veder i sucha nejen ve Středomoří. V řadě regionů se naopak dají čekat častější extrémní deště.

Ilustrační grafika k jednání Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) o změně klimatu v Ženevě. "Půda, kterou využíváme může nakrmit svět i při změnách klimatu a poskytnout biomasu pro obnovitelné zdroje energie. Je ale nutný včasný a důkladný zásah v několika oblastech," uvádí se v tiskové zprávě IPCC. Panel zveřejnil zprávu po týdenním zasedání v Ženevě, na němž Česko zastupoval klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Radim Tolasz.

Zemědělství, lesnictví a další využívání půdy se podle zprávy podílí na skleníkových plynech produkovaných člověkem 23 procenty. Podle zprávy IPCC je důležitý udržitelný způsob hospodaření s půdou, který má zahrnovat mimo jiné podporu zadržování vody v krajině i obnovu rašelinišť.

Desertifikace, tedy postupná přeměna úrodné půdy na poušť, podle zprávy postupuje v oblastech, kde žije asi 500 milionů lidí. Tyto oblasti jsou náchylnější ke klimatickým změnám a k extrémům počasí, jako jsou sucha, vlny veder či písečné bouře.

Zpráva také varuje, že extrémy počasí, na nichž se změny klimatu podílejí, ovlivní i produkci potravin. Proto je třeba změnit stravovací návyky i zamezit plýtvání a ničení potravin. Svět podle zprávy přichází z různých důvodů asi o třetinu vyrobených potravin.

Snížení spotřeby masa má přispět k omezení množství metanu, který při trávení produkují hospodářská zvířata a který se rovněž podílí na skleníkovém efektu, a přispívá tak ke změně klimatu. Zpráva proto doporučuje zaměřit se ve stravování více na luštěniny, ovoce a zeleninu.

Zprávou panelu OSN se mají zabývat další zasedání o ochraně životního prostředí, mimo jiné konference OSN o boji s rozšiřováním pouští v září v Indii a konference OSN o změně klimatu v Santiagu de Chile v prosinci.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2019 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pondělí 16. září 2019

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď