Čokoláda s vysokým obsahem kakaa podle vědců pomáhá snížit tlak

foto Ilustrační foto - Čokoládová Show 2013 se konala 14. prosince v budově 14|15 zlínského Baťova institutu. Návštěvníci se mohli seznámit s rozmanitým použitím a druhy čokolády od pralinek až třeba po čokoládu určenou pro kosmetiku.

Lisabon - Milovníci čokolády mají další důvod k oslavám. Podle studie vědců z portugalské vysoké školy polytechnické v Coimbře totiž konzumace pouhých několika čtverečků čokolády s 90procentním podílem kakaa denně může již za jeden měsíc přispět ke snížení krevního tlaku.

Přínosná podle studie může být i mléčná čokoláda, čím je ale obsah kakaa vyšší, tím je dopad na snížení tlaku podle studie znatelnější. To si vědci z polytechnického institutu vysvětlují především tím, že hořká čokoláda obsahuje více silného antioxidantů flavanolu.

Blahodárné účinky čokolády jsou předmětem vědeckých studií již dlouho. Flavanol je spojován s mnoha zdravotními přínosy od redukce hmotnosti, přes urychlení hojení, po snížení inzulinové rezistence. V uplynulých letech proto také vzrostl zájem potraviny, které jsou na flavanol bohaté, píše web Daily Mail.

Vědci při experimentu podávali 30 zdravým dospělým ve věku od 18 do 27 let 20 gramů čokolády denně. Polovina z nich konzumovala čokoládu s 55 procenty kakaa, zatímco ostatní dostali čokoládu s 90procentním obsahem kakaa. Třicet dní před zahájením experimentu byl uchazečům změřen tlak, tepenní tuhost a tep. Stejné indikátory vědci zkoumali i dva dny po ukončení experimentu. Účastníci zároveň dostali pokyn, aby po dobu experimentu nekonzumovali jiné potraviny bohaté na flavanol, tedy například bobuloviny, čaj či víno.

Závěry studie byly publikovány ve vědeckém časopisu Nutrition; podle nich se u všech účastníků snížil krevní tlak, nejmarkantnější rozdíl byl ale zaznamenán u konzumentů hořké čokolády.

Vědci rovněž uvedli, že přínosem studie bylo, že zkoumala dopad konzumace čokolády na zdravé mladé jedince, zatímco předchozí experimenty tohoto typu se soustředily spíše na lidi ve středním věku se zdravotním potížemi. Výsledky studie i proto podle vědců mohou podpořit tvrzení, že čokoláda je účinná při prevenci, pokud jde o zdraví srdce. V další studii se experti chtějí zaměřit na upřesnění optimální konzumace kakaa.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2019 ČTK

Reklama

30°C

Dnes je neděle 18. srpna 2019

Očekáváme v 3:00 19°C

Celá předpověď