Co je podstatou cukrovky 2. typu a jak poznat, že hrozí právě vám

foto Čokoládový dort - ilustrační foto

Výskyt cukrovky 2. typu v populaci rozvinutých zemí obecně vzrůstá. Výjimkou není ani Česká republika. Jak a proč tato nemoc vzniká a kteří lidé jsou k jejímu rozvoji nejnáchylnější? Na to vám odpoví následující řádky.

Podstatou je inzulin

Slinivka břišní čili pankreas je orgán umístěný v břišní dutině za žaludkem. Kromě jeho funkce při trávení potravy zastává také roli orgánu s vnitřní sekrecí – produkuje tedy hormony. Jedním z nich je i inzulin, který je tvořen částí slinivky zvanou Langerhansovy ostrůvky. Tento hormon umožňuje štěpení cukrů přijatých z potravy a jejich vstup do buněk v organismu. Buňky potřebují cukr neboli glukózu pro svou normální funkci. Pokud mají glukózy nedostatek, nebo naopak nadbytek, nejsou schopny ani orgány lidského těla správně plnit svou úlohu.

Cukrovka 2. typu se vyvíjí dvěma mechanismy:

  • slinivka produkuje málo inzulinu,
  • buňky v těle nejsou schopny dostatečně reagovat na podněty přenášené inzulinem (tzv. inzulinová rezistence neboli odolnost).

Výsledek je ale v obou případech stejný – v krvi zůstane nadbytek glukózy a vzniká tzv. hyperglykémie. Organismus pak poškozuje jak nadbytek glukózy v krevním oběhu, tak i její nedostatek uvnitř buněk.

Hrozí cukrovka právě vám?

Rozvoj cukrovky 2. typu je podmíněn činností více faktorů. Čím více bodů z následujícího seznamu se vás týká, tím je riziko rozvoje onemocnění ve vašem případě vyšší.

  • Výskyt cukrovky 2. typu ve vaší rodině – přestože konkrétní geny zodpovědné za rozvoj nebo zvýšenou náchylnost k této nemoci zatím nejsou známy a jsou stále předmětem výzkumu, odborníci věří, že silným rizikovým faktorem mohou být právě dědičné předpoklady. Tomu nasvědčuje i to, že se cukrovka v některých rodinách vyskytuje častěji.
  • Nadváha či obezita.
  • Sedavý životní styl.
  • Vysoký krevní tlak.
  • Vysoká hladina tuků v krvi.
  • Příliš vysoký příjem tuků a cukrů v potravě.
  • Vysoký přísun alkoholu.
  • Věk – uvádí se, že už po 45. roce života riziko rozvoje nemoci podstatně vzrůstá a s dalším přibývajícím věkem je ještě vyšší.

Onemocnění diabetem 2. typu může také velice vážně poškodit různé orgány (nervy, cévy, ledviny a sítnici). Značnou část rizikových faktorů lze přitom poměrně dobře ovlivnit. Snažte se proto riziko rozvoje cukrovky snížit na nejnižší možnou mez pomocí zdravého životního stylu. Nejlepší léčbou je především prevence.

http://www.denik-diabetika.cz

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2021 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 20. dubna 2021

Očekáváme v 5:00 6°C

Celá předpověď