Asociace: Restauratéři jsou v kritické situaci, státu hrozí žaloby

foto Ilustrační foto - Hospoda Na Hradě v centru Hradce Králové na snímku z 29. prosince 2021. V restauracích mohou od tohoto dne do 2. ledna 2022 sedět u jednoho stolu nanejvýš čtyři hosté místo dosavadních šesti. Výjimku mají lidé žijící ve společné domácnosti.

Praha - Restauratéři jsou kvůli vládním omezením a nevyplácení náhrad podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) v kritické situaci, ještě v horší než při dřívějších vlnách pandemie. Menší podniky evidují ztráty v řádech milionů, větší v řádech desítek milionů korun. V ohrožení je třetina trhu. ČTK to dnes řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner v reakci na vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) na schůzi Sněmovny. V gastronomii pracuje zhruba 150.000 lidí.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) za předchozího ministra Karla Havlíčka (ANO) připravilo ve spolupráci s profesními svazy obnovení kompenzačních programů COVID Nepokryté náklady a COVID 2021. Jejich spuštění ale bylo na nové vládě. Síkela v noci uvedl, že si nechal zpracovat analýzu o výplatách z předchozích programů podpor. Dostaly se podle něj hlavně velkým firmám, nikoliv malým a středním. Mimo jiné uvedl, že se nechce vydat cestou výpočtu náhrad podle poklesu obratu o 30 procent. MPO podle něj nyní vytipovává nejvíce postižené segmenty.

Kastner s výroky Síkely nesouhlasí. Předchozí podpora podle něj malé a střední podnikatele zachránila. Upozornil, že gastronomie je nejvíce zasaženým odvětvím. Provozovatelé stravovacích provozů podle něj v listopadu v dobré víře podnikání na základě vládních nařízení omezili s tím, že měli vyjednané náhrady. Nyní jsou připraveni v případě, že jim stát kompenzace nevyplatí, podat žaloby. Kastner dodal, že podnikatelé mají zdokumentované ztráty a záležitost také projednanou s právníky. "Naše pozice je sebevědomá," řekl.

Restauratéři jsou ale podle Kastnera připraveni jednat s vládou kdykoliv. I v zájmu ministrů by podle něj měl být dialog. Ve chvíli, kdy podnikatelé čelí omezením a nemají výhled na kompenzace, ztrácejí také důvod opatření respektovat, uvedl dále.

Do restaurací, barů či klubů mají v současné době vstup povolen jen lidé, kteří se prokážou dokončeným očkováním nebo proděláním nemoci covid-19 v posledním půl roce. U stolu může sedět maximálně šest hostů, netýká se to členů jedné domácnosti. Lidé musejí být usazeni tak, aby od sebe měli odstup alespoň 1,5 metru. Mezi 29. prosincem a 2. lednem mohli být u stolu maximálně čtyři hosté. Vánočních večírků se mohlo v tomto období účastni nejvýše 50 lidí.

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2022 ČTK

Reklama

4°C

Dnes je středa 19. ledna 2022

Očekáváme v 9:00 1°C

Celá předpověď