Čistírna odpadních vod Copero patřící Městské společnosti na zásobování a čištění vody v Seville se rozhodla znovu využít tisíce tun hořkého pomeranče, který lze posbírat v ulicích a parcích hlavního města Andalusie, na energetické účely a zbytek pomerančů využít na kompostování.
Sevilla je evropské město s nejvíce pomerančovníky. Podle odhadů stromy v ulicích a parcích hlavního města Andalusie vyprodukují ročně 45 až 130 kilogramů hořkého pomeranče, které nelze využít. Z tohoto důvodu vymyslela městská vodohospodářská společnost EMASESA spolu s čističkou odpadních vod EDAR Copero nový způsob: chtějí vyrábět elektřinu z bioplynu vyrobeného kvašením pomerančů. Vedoucí dozoru společnosti EDAR Copero Enrique Tora vysvětlil, že dostávají ke zpracování pomeranče a oddělují kůru od dužiny. Následuje mletí a lisování produktu a oddělení šťávy z ovoce, která je určena pro kvašení, zatímco slupka je určena ke kompostování.
Delegát pro ekologickou transformaci a sport městské rady v Seville David Guevara uvedl, že základním cílem tohoto projektu je, aby se z hořkého pomeranče "stal produkt, který lze využít na výrobu elektrické energie." Dodal, že "v Seville jsou přibližně tři miliony kilogramů pomerančů, v tomto zkušebním případě se využilo asi 5000 kilogramů pomerančů, ale pokud se produkce rozšíří, mohly by poskytnout energii až pro 20.000 domácností na den,“ uvedl a vysvětlil, že "pokud se to rozšíří stane se z odpadu velmi potřebný produkt.“
Ovoce má nyní díky tomuto novému návrhu více funkcí, vysvětlil Fernando Mora-Figueroa Silos, generální ředitel pro životní prostředí, parky a zahrady městské rady v Seville, který zdůraznil, že se snaží zajistit, aby "organické zbytky přestaly být odpadem a staly se produkty,“ aby byly "novými produkty cirkulární ekonomiky.“
Jde o nový způsob dosažení energetické soběstačnosti, který je součástí projektu MITLOP. Takto již byly využity pomeranče z více než 50.000 stromů v hlavním městě Andalusie.