Vědci z UHK představili potravinové doplňky vyrobené z lupiny

foto Vědci z Univerzity Hradec Králové (UHK) představili 19. září dva potravinové doplňky vyrobené hydrolýzou z mouky rostliny lupina bílá neboli vlčí bob. Univerzita ve spolupráci s Centrem transferu biomedicínských technologií již zahájila jednání o prodeji patentované technologie na výrobu produktů z lupiny firmám. Na snímku vpravo je výzkumný pracovník Miloš Jelínek z Přírodovědecké fakulty UHK při představování produktu.

Hradec Králové - Vědci z Univerzity Hradec Králové (UHK) představili dva potravinové doplňky vyrobené hydrolýzou z mouky rostliny lupina bílá, neboli vlčí bob. Univerzita ve spolupráci s Centrem transferu biomedicínských technologií již zahájila jednání o prodeji patentované technologie na výrobu produktů z lupiny firmám, řekli dnes novinářům zástupci UHK a centra.

Vědci z Univerzity Hradec Králové (UHK) představili 19. září dva potravinové doplňky vyrobené hydrolýzou z mouky rostliny lupina bílá neboli vlčí bob. Univerzita ve spolupráci s Centrem transferu biomedicínských technologií již zahájila jednání o prodeji patentované technologie na výrobu produktů z lupiny firmám. "Lupina je sice prozatím mezi laickou veřejností málo známým pojmem, avšak její vynikající nutriční vlastnosti spolu s nízkými nároky na pěstování ji přímo předurčují k použití k potravinářském průmyslu i v zemědělství," uvedl Miloš Jelínek z Přírodovědecké fakulty UHK. Vědci pracovali s upravenou verzí lupiny, která je vhodná pro konzumaci, semena planě rostoucí lupiny totiž obsahují jedovaté alkaloidy.

Vědci představili postup na výrobu hydrolyzované rozpustné složky, což je hnědý prášek obsahují hydrolyzovanou bílkovinu, rozpustnou vlákninu a zbytky tuku. Druhým produktem je takzvaný nerozpustný podíl, který obsahuje denaturovanou bílkovinu, nerozpustnou vlákninu a tuky. Podle odborníků lupina obsahuje vysoký podíl kvalitních bílkovin a vláknin, malé množství škrobu a olej.

Vědci z Univerzity Hradec Králové (UHK) představili 19. září dva potravinové doplňky vyrobené hydrolýzou z mouky rostliny lupina bílá neboli vlčí bob. Univerzita ve spolupráci s Centrem transferu biomedicínských technologií již zahájila jednání o prodeji patentované technologie na výrobu produktů z lupiny firmám. Podle vědců by potravinové doplňky vyrobené z lupiny mohly používat například mlékárny, které by přídáním do mléka zvýšily obsah bílkovin (na snímku), doplňky by se mohly stát i součástí jogurtů či další výrobků. "Novinka je především v tom, že pro tu hydrolýzu jsme použili kyselinu mléčnou a syrovátku, normálně se používá kyselina solná, což vede k tomu, že po neutralizaci tam vznikne sůl a ten výsledný produkt je slaný, ale my tu sůl v takovém množství nepotřebujeme," řekl novinářům Jelínek.

Podle vědců by potravinové doplňky vyrobené z lupiny mohly používat například mlékárny, které by přidáním do mléka zvýšily obsah bílkovin, doplňky by se mohly stát i součástí jogurtů či další výrobků. "Technologie na výrobu je poměrně snadná, nebude nutné zavádět nová nákladná zařízení a výroba by v případě zájmu mohla začít bez výrazných investic," řekl Jelínek.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2017 ČTK

Načíst další článek

16°C

Dnes je čtvrtek 19. října 2017

Očekáváme v 5:00 11°C

Celá předpověď