Tradice štědrovečerní večeře

foto Vánoce - ilustrační foto

Jaké lahůdky se podávaly než kapr připlul na náš sváteční stůl? A odkdy je smažený kapr s bramborovým salátem štědrovečerní tradicí? Při pátrání po této tradici jsem narazila na různé zajímavosti. A protože po povídání o perníčcích a cukroví musí nutně přijít řada i na tradiční štědrovečerní menu, s chutí do toho!

Štědrovečerní večeře byla vždy veliká událost. I stůl, na který se slavnostní jídlo pokládalo, prošel řádnou úpravou. Nejprve se pečlivě umyl a okouřil jalovcem a černobýlem. I když to nebývalo běžné, už ve 14.století se prostíral sváteční ubrus. Ke stolu si rodina tradičně sedala s první vyšlou hvězdou, tehdy totiž končil půst.

Vánoce mají svůj původ v předkřesťanské oslavě zimního slunovratu a kultu předků. Tradičně se tedy zahajovala modlitbou za mrtvé. Tato tradice se dochovala do dnešní doby. Dodnes se i v ateistických rodinách při přípitku vzpomíná na blízké, kteří už nemohou ke společnému stolu zasednout. Jiná tradice velí, že u štědrovečerního stolu musí sedět sudý počet stolovníků. Má zajistit, že se všichni za rok u stolu sejdou. V mnoha rodinách se proto prostírá navíc jeden talíř navíc, aby se dosáhlo sudého počtu.

Kapra a salát si ale naši předkové jako slavnostní pokrm nedopřávali. Štědrovečerní menu mělo kraj od kraje své zvláštnosti, ale řada prvků byla společná. Jako předkrm se podávaly oplatky s medem, česnekem nebo šípky. Pak následovala zahuštěná polévka. Černý kuba – tradiční jídlo z krup a hub, byl také oblíben. V mnoha rodinách se připravuje dodnes. Podávaly se také kaše - krupičné, prosné či hrachové a symbolizovaly hojnost. Nezbytnou součástí večeře bylo vařené a sušené ovoce. Později v bohatších rodinách i vánočka.

Kapr – symbol dnešních vánoc byl postním jídlem a na štědrovečerní stůl nepatřil. Zvyk podávat ryby se uchytil v rodinách bohatých měšťanů až v 19.století. Zpočátku to ovšem byly štiky, líni, pstruzi, sumci nebo úhoři a podávali se se sladkou omáčkou. Ve druhé polovině 19.století pak teprve přišel na řadu kapr. Pořád se ale nepodával smažený, ale namodro (nakyselo v rosolu) nebo načerno (ve sladké perníkové omáčce). Takto připravený kapr se v některých rodinách podává dodnes jako předkrm.

Odkdy se tedy podává kapr smažený a v kombinaci s bramborovým salátem? Názory na to se různí. Jedni tvrdí, že tuto kombinace doporučovala už Magdalena Dobromila Retigová. Další zdroje uvádí, že kombinace smaženého kapra a bramborového salátu se poprvé v české kuchařce objevila až v roce 1924. Bramborový salát je prý převzat z Bavorska. To, že našel spolu se smaženým kaprem cestu na náš sváteční stůl, může podle odborníků propagace jednoduché a praktické kuchyně v padesátých letech 20.století.

Přeji vám klidné svátky a povedenou štědrovečerní večeři. Ať s kaprem nebo bez. V každém případě vám nabízím recept na černého kubu. Ten se u nás nepodává na Štědrý den, ale slouží jako tradiční výslužka na Boží hod, kdy se u nás k obědu schází početná rodina.

Černý kuba

Suroviny: 20g sušených hub, 250g jemných krupek, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 lžičky mletého kmínu, polévková lžíce majoránky, sůl, pepř, česnek dle chuti, nejméně však 2 stroužky, olej na vymazání pekáčku.)

Příprava: Houby hodinu předem namočené do vody uvaříme doměkka. Omyté a osušené kroupy spaříme a osmahneme na oleji. Zalijeme vodou a vaříme doměkka. Nadrobno nakrájenou cibuli na oleji osmažíme dozlata, přidáme uvařené a nasekané houby, kmín a 15 min. dusíme. Podušené je smícháme s krupkami, okořeníme majoránkou, pepřem, solí a česnekem. Vložíme do vymaštěného pekáčku a cca 20 min. zapečeme v troubě.

TIP! Místo krupek můžete použít špaldové kroupy nebo bulgur. Bulgur také podstatně zkrátí dobu přípravy. Dobrou chuť!

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2017 ČTK

Načíst další článek

16°C

Dnes je čtvrtek 21. září 2017

Očekáváme v 13:00 16°C

Celá předpověď