Pivovary stále rozšiřují sítě koncepčních hospod

foto Pivo, točené pivo, restaurace, hospoda, výčep, pivní festival - ilustrační foto.

Praha - Pivovary stále rozšiřují síť koncepčních hospod a restaurací, kde se snaží o naladění provozu do určitého stylu. Největší pivovar Plzeňský Prazdroj jich má již 111, za poslední rok a půl se jich otevřelo 30. Nyní nejrychleji otevírá tzv. Radegastovny, kterých se za poslední rok a půl objevilo devět. Pivovary Staropramen se pak snaží zabodovat s konceptem Potrefená husa, kterých v je v ČR kolem 30. ČTK to sdělili zástupci pivovarů. Rozvoj sítě plánuje například i společnost Ambi CZ, provozující Ambiente a Lokály.

"Nejrozšířenějšími koncepty jsou Kozlovna a Pilsner Urquell Original Restaurant, nejdynamičtěji se však rozvíjejí nové Radegastovny," řekla ČTK mluvčí Plzeňského prazdroje Jitka Němečková. Koncepty se snaží rozšiřovat i v zahraničí. "Například čerstvě jsme otevřeli dvě nové Kozlovny na Slovensku," dodala mluvčí.

Prazdroj aktuálně rozjíždí i nový koncept, první hospoda "Gambrinus Srdcovka" by měla být otevřena v srpnu. "Budou vybaveny novou technologií vertikálních interiérových tanků s velmi krátkým pivním vedením. V kombinaci s ´chlazenou´ rychlou logistikou tankového piva a vzhledem interiéru by tak měl mít návštěvník pocit, že ochutnává čerstvé pivo přímo v pivovaru," vysvětlila mluvčí.

Koncept konkurenčních podniků Potrefená husa letos slaví 18. narozeniny. "Tím úplně prvním podnikem byla restaurace v Praze na Vinohradské třídě, která zde funguje dodnes. Že sázka na tehdy revoluční myšlenku spočívající ve vybudování sítě moderních restaurací s širokou nabídkou piv v čele se Staropramenem, kvalitní gastronomií a obsluhou byla úspěšná, potvrzuje skutečnost, že dnes je Potrefených hus téměř 30 a podobný koncept v různých obměnách po vzoru Staropramenu začaly provozovat i konkurenční pivovarnické značky," sdělila ČTK mluvčí pivovaru Denisa Mylbachrová. Některou z "hus" navštíví ročně tři miliony lidí, tržby rostou zhruba o pět procent ročně.

"Stále registrujeme velký zájem nových franšízantů o náš koncept, ale ne všechny zájemce můžeme uspokojit. Koncept Potrefená husa je totiž svým charakterem určen pro větší města a ve většině z nich už jedna či dvě Potrefené husy fungují. Proto jsme začali pracovat na projektu, který umožní vznik Potrefených hus i v menších městech," dodala Mylbachrová.

Pivovar provozuje i další koncepty, například loni otevřel první Ostravarnu. "V letošním roce plánujeme otevřít ještě další dvě Ostravarny, jednu v Ostravě, druhou v Opavě," uvedla mluvčí.

Rozvoj plánuje také majitel konceptů Ambiente a Lokál, společnost Ambi CZ. V blízké budoucnosti chce otevřít novou restauraci zaměřenou na grilovaná kuřata v pražském Karlíně a novou podobu známé cukrárny u Myšáka v pražské Vodičkově ulici. Firma využije nabídku majitele pasáže, kterým je tuzemský výrobce psacích a malířských potřeb Koh-i-noor. Nově otevřená cukrárna se má stát plnoprávným členem rodiny Ambiente, uvedl výkonný ředitel Ambi CZ Miroslav Bouchal.

Nápad na založení restaurace zaměřené na grilovaná kuřata vymyslel zakladatel první restaurace Ambiente Tomáš Karpíšek. Hosty bude zvát na grilované kuře ve třech velikostech, ke kterému budou servírovány různé přílohy, omáčky, dezerty i nápoje. Kuřata plánuje podnik odebírat z rodinné farmy v Rašovicích.

Rozvoj plánuje i majitel konceptu Výtopna Petr Fridrich. K jeho třem tuzemským restauracím, kde hostům rozvážejí nápoje modelové vláčky, mají přibýt další v cizině. Jedna by se měla otevírat v Kantonu a druhá v Chicagu.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2017 ČTK

Načíst další článek

15°C

Dnes je pátek 24. listopadu 2017

Očekáváme v 17:00 12°C

Celá předpověď