Pivovarníci: Do října produkce piva pro ČR klesla o 1,2 procenta

foto Pivo, točené pivo, restaurace, hospoda, výčep, pivní festival - ilustrační foto.

Praha - Výstav piva pro tuzemský trh se loni za první tři čtvrtletí snížil meziročně o 1,2 procenta, sdělili dnes ČTK zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. Již dříve uvedli, že za samotné září klesly prodeje piva v tuzemských restauracích a hospodách meziročně téměř o čtvrtinu, produkce pak o 16 procent. Podle výkonné ředitelky svazu Martiny Ferencové by si pivovarníci přáli zmírnění protikuřáckého zákona. Výsledky za celý rok sdělí svaz až na tiskové konferenci v dubnu.

"Z národa s tradiční hospodskou pivní kulturou se stáváme spíše zemí plechovkového piva, které meziročně vzrostlo o téměř 46 procent. Podle svazu stojí za tímto trendem kumulace regulatorních opatření, jež dopadají na živnostníky v restauračním odvětví a promítají se i do výsledků českého pivovarnictví," uvedla Ferencová.

I tak se ale podle ní piva do plechu zatím vyrobí zhruba devět procent z celkové produkce. "Lidé jsou v zimních měsících odkázáni na konzumaci čepovaného piva pouze uvnitř restaurací, už nikoliv na venkovních zahrádkách. Některé to tak může ještě více podpořit v pití piva v lahvi, plechovce či petce doma nebo u souseda v garáži," dodala.

V letošním roce by si pak svaz přál zmírnění právních norem, zejména u protikuřáckého zákona, a aby si lidé více našli cestu do tradičních českých hospod. Na venkově ale podle ní řada z nich zavřela. "Z pohledu pivovarů očekáváme, že výstav piv bude obdobný jako v loňském roce. Pokračovat bude boom minipivovarů, ty ale nepřesáhnou tříprocentní podíl na výstavu piv. Aktuálně tvoří zhruba dvě procenta a zbylých 98 procent produkce piva náleží velkým pivovarům. I přesto, že rádi zkoušíme nové chutě, řada Čechů vnímá tradiční český ležák jako nejlepší a rádi se k němu vrací, i proto odhadujeme, že zájem o něj poroste," dodala. Podle ní bude také letos stoupat obliba nealkoholického piva, jehož spotřeba dlouhodobě roste.

Podle zástupců Podnikatelských odborů, Asociace farmářských tržišť, Strany soukromníků ČR nebo Asociace živnostníků a dalších podnikatelských svazů a živnostníků loni ukončilo jenom kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) činnost 3000 hospod a restaurací. Ministerstvo financí to odmítlo, EET považuje za opatření, které zásadním způsobem přispívá k narovnání podnikatelského prostředí.

Pivovary podle Ferencové budou nejspíš letos více investovat do pivních tanků, a to nejen v ČR, ale i za hranicemi. "Ze statistik je patrné, že spotřeba na hlavu v ČR stagnuje a vzhledem ke změně životního stylu se dá předpokládat, že stejně jako v řadě dalších evropských zemí bude klesat. To znamená, že pro výrobce piva je jediná cesta zvyšovat podíl piva na export," dodala.

Předloni spotřeba piva v Česku stagnovala na 143 litrech na hlavu a jeho export do zahraničí meziročně vzrostl o 4,5 procenta. Loňská výroba českých pivovarů byla rekordní, meziročně stoupla o 1,9 procenta na 20,5 milionu hektolitrů piva a nealka. Z hlediska exportu se nejvíce piva vyvezlo na Slovensko, do Německa a Polska. Ze zemí mimo Evropskou unii do Ruska, Koreje a Spojených států.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2018 ČTK

21°C

Dnes je pondělí 23. dubna 2018

Očekáváme v 23:00 16°C

Celá předpověď