Jak chutná Srí Lanka? Pálí, voní po kari a bez rýže se neobejde

foto

Srílančané jsou velmi pohostinní lidé. Když vás pozvou na návštěvu, většinou vás nenechají odejít bez toho, aniž byste okusili některé z tradičních jídel. Vám jej naservírují do obýváku, sami si však svou porci sní později v kuchyni. Obvykle najdete na stole talíř plný rýže a několik menších misek s vařenou zeleninou, případně masem nebo rybami, a to bez ohledu na to, zda je ráno, poledne nebo večer. Rýže se tu jí po celý den. Ingredience přidané do místních omáček jsou pikantní a pokrmy často voní kari kořením a chilli. Na Srí Lance pálí místní kuchyně stejně jako slunce.

Exotika na talíři

Národním jídlem Srí Lanky je Rice and curry. Je velmi populární, podobně jako v jižní Indii. Základ tvoří miska vařené rýže, občas i v kokosovém mléce, a někdy také smažená. Roční konzumace rýže na Srí Lance je přibližně 105 kg na 1 obyvatele, což představuje 300g na den. Rýži často doplňují kopečky zeleniny, která je velmi podobná té naší – na talíři najdete například fazole, kousky dýně, nakrájenou červenou řepu, červenou čočku, brambory. Z exotické zeleniny vám bude naservírován jackfruit, neboli chlebovník, lady´s fingers, dambala nebo vařené květy banánovníku. Z masa pak většinou kuře nebo ryba a mořské plody a jen zřídka hovězí nebo vepřové. Kromě rýže jsou oblíbenými přílohami k jídlu také tenké, křupavé a teplé nebo studené placky papadam smažené na kokosovém oleji a připomínající čipsy, anebo kokosové placky rotti, které se připravují z mouky, vody a nastrouhaného kokosu. A k tomu všemu pálivé omáčky, jejichž základem je kari, ale i další ingredience, především chilli papričky těch nejvyšších stupňů pálivosti, dále kardamon, koriandr a další koření.

Tak pálivé, až se rosí čelo

Devilled FishČím pálivější, tím lepší. Když nestačí ostrost omáčky, může se ještě přikusovat chilli paprička, aby jídlo dosáhlo těch správných grádů. K masu se také někdy podává pálivá, tzv. ďábelská omáčka Devil, která se připravuje z chilli papriček a rajčat, takže má hodně kečupovou chuť. Srílančané pálivá jídla milují, bez chilli prý jídlo nemá tu správnou chuť. I pro ně je však někdy jídlo pálivé až příliš. To pak jen bezmocně mávají dlaní před ústy ve snaze oheň v nich uhasit.

Večeře z pouličních stánků

Kottu rottiOblíbenou variantou kokosových placek rotti je také pokrm kottu rotti, který se běžně prodává ve stáncích na ulici v čase večeře. Místní prodavači nejdříve připraví na rozpáleném plechu obrovskou tenkou placku, kterou pak srolují a nasekají na tenké nudličky, přidají zeleninu nebo maso předem uvařené v kari omáčce. Jídlo pak ve výsledku připomíná spíše těstoviny.

Obdobou našeho rizota je fried rice – smažená rýže smíchaná s vajíčkem, masem nebo čerstvou zeleninou, například pórkem a fazolemi. Srílančané si večer kottu rotti i fried rice kupují v balíčcích zabalených do igelitu a novin a doma se z nich pak nají celá rodina.

Křupavé hoppers na několik způsobů

Dalším velmi tradičním jídlem jsou hoppers, což jsou v podstatě palačinky, připravená ve speciální hluboké pánvičce velké asi jako dlaň, která se podávají s pálivou chilli omáčkou. Bohatší variantou jsou egg hoppres, kdy se doprostřed vyklepne vajíčko. Tento pokrm se tu i snídá, například s rybí kari omáčkou, a zakusuje se místním bílým nadýchaným chlebem. K snídani se také podávají různé typy tenoučkých nudlí string hoppers, které jsou vyrobeny z rýžové mouky. Pokud máte chuť, můžete si je dát i k večeři, když nechcete mít zrovna klasickou rýži, s dobrou, a jak jinak - pálivou kari omáčkou.

Večer arak, ráno kokosovou vodu

Co se nápojů týče, místní konzumují hlavně vodu, ale také docela dobré pivo a samozřejmě i čaj, díky kterému je Srí Lanka celosvětově vyhlášená. Místní ho zde pijí hodně oslazený a někdy si po vzoru Britů do něj přidávají mléko. Pijí i kokosovou vodu, která je dokonce lékem na kocovinu, když si dají navíc pár skleniček araku – pálenky, která se tady vyrábí z kokosu, ale chutná spíš jako rum nebo brandy. A také tu znají toddy, což je obdoba burčáku, vyrobená ovšem z palmové šťávy.

Inu jiný kraj, jiný mrav, ale vždy stojí za to ochutnat místní gastronomii a inspirovat se, čím a jak obohatit náš obvyklý český jídelníček. Poznejte kuchyni Srí Lanky i vy. Originální zájezdy Srí Lanka za bezkonkurenční ceny a zážitkovými programy.

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2017 ČTK

15°C

Dnes je pátek 24. listopadu 2017

Očekáváme v 13:00 15°C

Celá předpověď